سامانه جامع تجارت ایران

کارت بازرگانی؛ از دریافت تا تمدید (همراه با آخرین به روزرسانی‌های ۱۴۰۳)


ساره بناییان

مطالعه در:

11 دقیقه

دو شنبه 16 مهر 1403

کارت بازرگانی؛ از دریافت تا تمدید (همراه با آخرین به روزرسانی‌های ۱۴۰۳)

همانند هر فعالیت دیگر که در کشور ما نیاز به داشتن مجوز مخصوص به خود را دارد، در عرصه بازرگانی بین‌الملل نیز اشخاص و شرکت‌ها بدون مجوز نمی‌توانند تجارت کنند. کارت بازرگانی همان مجوز صادرات و واردات است که کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی برای فعالیت در زمینه تجارت خارجی باید آن را داشته باشند. اگر شما نیز از آن دسته افراد هستید که قصد دریافت و اخذ این کارت را دارید، در این مقاله با بلاگ تجیار همراه باشیددر ادامه به شما خواهیم گفت که کارت بازرگانی چیست و با کارت بازرگانی چکار میتوان کرد. به دنبال این‌ها شرایط جدید اخذ کارت بازرگانی در سال ۱۴۰۳ و نحوه صدور و تمدید آن را به همراه آخرین به روز رسانی‌ها به شما توضیح خواهیم داد.

 

کارت بازرگانی چیست؟

براساس ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات مصوب 02/04/1372 مجلس شورای اسلامی (مبادرت به امر صادرات و واردات کالا بصورت تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی است که توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ‌ایران صادر و به تأیید وزارت بازرگانی می‌رسد.)؛ کارت بازرگانی مجوزی است که به دارنده آن اعم از شخص حقیقی یا حقوقی اجازه می‌دهد به امر تجارت خارجی بپردازد. در ادامه متن قانون این موضوع عنوان می‌شود که کارت بازرگانی توسط شعبه‌های اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران و شهرستان‌ها به نام متقاضیان واجد شرایط صادر می‌شود. در پی صدور کارت توسط اتاق‌های بازرگانی، سازمان صنعت، معدن و تجارت می‌بایست کارت صادر شده را تایید کند. پس از تایید سازمان صمت دارنده دارنده کارت بازرگانی می‌تواند فعالیت تجاری خود را آغاز نماید. پیش زمینه صدور و دریافت کارت بازرگانی این است که بازرگان‌ها موسسه یا شرکت خودشان را در دفتر ثبت تجاری کرده باشند. همچنین متقاضی‌های کارت بازرگانی می‌بایست طبق فرم‌های چاپ شده از سمت اتاق بازرگانی اطلاعات مربوط به تجارت خود را به اتاق بازرگانی تحویل بدهند.

خوب است بدانید براساس قوانینی که الان در حال اجراست اعتبار کارت بازرگانی از تاریخ صدور آن یک سال است و پس از گذشت این اعتبار تمدید کارت بازرگانی نیز با ارائه مدارک لازم برای مدت یک سال دیگر انجام می‌گیرد. این کارت به عنوان شناسنامه تجاری افراد و شرکت ها در عرصه بین المللی عمل می‌کند و وجود آن برای هرگونه فعالیت بازرگانی ضروری است.

 

انواع کارت بازرگانی کدامند؟

انواع کارت بازرگانی در ایران به دو گروه کارت بازرگانی حقیقی و کارت بازرگانی حقوقی تقسیم می‌شود. تفاوت‌های این دو نوع کارت به متقاضی‌ها کمک می‌کند تا با توجه به نیازها و شرایط خودشان کارت مناسب را انتخاب و برای دریافت آن اقدام کنند.

 

 

کارت بازرگانی حقیقی

 این نوع کارت برای اشخاص حقیقی (افراد عادی) که قصد انجام فعالیت‌های تجاری را در سطح جهانی دارند، صادر می‌شود. ساده بودن فرآیند دریافت و هزینه های کمتر از جمله ویژگی‌های کارت بازرگانی حقیقی است. کارت بازرگانی حقیقی به اشخاصی تعلق می‌گیرد که به عنوان فردی حقیقی در بازار جهانی فعالیت می‌کنند و نیازمند یک مجوز رسمی برای انجام معاملات بین المللی هستند.

 

کارت بازرگانی حقوقی

 کارت‌های بازرگانی حقوقی به شرکت‌ها و سازمان‌های حقوقی که می‌خواهند واردات و صادرات کالا انجام دهند، تعلق می‌گیرد. از مزایای این کارت می‌توان به اعتبار بالاتر و دسترسی بیشتر به تسهیلات اشاره کرد. کارت بازرگانی حقوقی به شرکت‌ها و نهادهای حقوقی اجازه می‌دهد تا با استفاده از ابزارها و تسهیلات بیشتری در بازارهای بین المللی فعالیت کنند و از این طریق کسب و کار خود را بسط دهند.

 

با کارت بازرگانی چکار میتوان کرد؟

اخذ کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد شروع تجارت در سطح بین‌المللی را دارند یا در این زمینه فعال هستند کاربردها و مزایای فراوانی به همراه خواهد داشت. امکان واردات و صادرات کالاهای مجاز تجاری، ترخیص کالا، ثبت سفارش کالا، امکان واردات از مناطق آزاد، اخذ ویزای تجاری، عضویت در اتاق بازرگانی، امکان شرکت در همایش‌ها و رویدادهای بین‌المللی، ساختن شبکه و ارتباط با تاجران خارجی و امکان ثبت برند با نام‌های غیر فارسی از جمله آن‌هاست. در پایان لازم است به این مورد نیز اشاره کنیم که چیزی به نام درآمد کارت بازرگانی تنها با داشتن و اخذ آن وجود ندارد و کسب سود از این کارت تنها با تجارت خارجی و صادرات و واردات ممکن است. با این حال گاهی برخی افراد با وسوسه کسب درآمدهای میلیاردی کارت بازرگانی خود را به دیگران اجاره می‌دهند. با وجود جریمه‌ها و پیگیری‌های قضایی که از سوی وزارت صمت و اتاق بازرگانی برای افراد سودجو تعریف شده است، این‌گونه معامله‌ها همچنان در حال انجام هستند. در نهایت اجاره کارت بازرگانی جرم است و پیگردهای قانونی سنگینی برای هردو طرف معامله دارد.

 

شرایط جدید اخذ کارت بازرگانی چیست؟

برای اخذ و دریافت کارت بازرگانی متقاضی‌ها می‌بایست شرایط و مدارک خاصی را فراهم کنند و نیازمند طی کردن مراحل و ارائه مدارکی هستند که نشان دهنده شایستگی و توانایی آن‌ها در انجام فرآیندهای تجاری است. شراط اخذ کارت بازرگانی هر ساله با به روز شدن قوانین و مقررات تجارت در حال تغییر است. شرایط اخذ کارت بازرگانی در سال 1403 با سال گذشته تفاوت‌هایی کرده که در ادامه ما در تجیار برای شما فهرست آخرین مدارک و شرایطی که برای دریافت این کارت نیاز دارید را خواهیم گفت.

 

شرایط اخذ کارت بازرگانی 1403

اگرچه اخذ کارت بازرگانی یک فرایند ضروری برای انجام فعالیت‌های تجاری و اقتصادی و در بین بازرگان‌ها بسیار رایج به شمار می‌رود، اما روال اخذ آن نیز برای این افراد با چالش‌های فراوانی همراه است. به روز شدن مرتب قوانین و مقررات واردات و صادرات در خصوص صدور کارت و طولانی‌ بودن مراحل اداری از جمله موانعی هستند که ممکن است در مسیر اخذ این مجوز با آن‌ها مواجه شویم. به همین دلیل است که متقاضی‌ها می‌بایست قبل از شروع مراحل دریافت کارت اطلاعات خود را در این زمینه به روز کنند. شرایط اخذ کارت بازرگانی برای افراد در سال‌های اخیر با تغییراتی مواجه شده که ما در این جا این شروط را براساس آخرین به مصوبه‌های 1403 و اصلاحات بعدی آن آورده‌ایم.

 

افراد حقیقی ایرانی

داشتن سن بیست سال تمام، داشتن حداقل مدرک دیپلم متوسطه، داشتن محل کسب با کاربری غیر مسکونی در سند اعم از ملکی یا استیجاری دارای شناسنامه رهگیری به نام متقاضی، داشتن دفاتر قانونی و ارائه اظهارنامه ثبتی، داشتن حساب جاری مورد تایید بانک مرکزی، عدم اشتغال (اعم از تمام وقت و پاره وقت) و همچنین نداشتن هر گونه رابطه استخدامی یا مشاوره با مراکز دولتی، عدم ورشکستگی به تقصیر و تقلب، نداشتن محکومیت موثر کیفری، ارائه گواهی سازمان امور مالیاتی ذی‌ربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات قطعی شده موضوع ماده (186) قانون مالیات‌های مستقیم – مصوب 1366- با اصلاحات بعدی آن، داشتن گواهی موفقیت در آزمون‌های توجیهی بازرگانی، نداشتن بدهی قطعی گمرکی یا تعیین تکلیف بدهی خود، نداشتن قاچاق و جعل گمرکی و ارائه کد اقتصادی از جمله شرایط لازم و ضروری برای اخذ کارت بازرگانی توسط افراد حقیقی ایرانی است.

 

افراد حقیقی غیرایرانی

افراد حقیقی غیر ایرانی که متقاضی کارت بازرگانی هستند می‌بایست دارای تمامی شروط مقرر برای افراد ایرانی باشند. در کنار این‌ها داشتن پروانه کار و اقامت معتبر برای متقاضی‌های غیر ایرانی الزامی به شمار می‌رود. همچنین عمل متقابل کشور متبوع متقاضی‌های غیر ایرانی در مورد ایرانیان مقیم کشورشان نیز یکی از شرط‌های دیگر است. البته خوب است بدانید در موارد خاص که صدور کارت بازرگانی بدون توجه به عمل متقابل کشور متبوع متقاضی به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت ضرورت داشته باشد، وزرات صنعت، معدن و تجارت می‌تواند مجاز بودن صدور کارت بازرگانی برای این قبیل متقاضی‌ها را بدون رعایت شرط عمل متقابل به اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران (اتاق ایران) اعلام نماید.

 

افراد حقوقی

اشخاص حقوقی چه تشکیل و ثبت آنها در ایران بوده یا تشکیل آنها در خارج کشور بوده و سپس در ایران به ثبت رسیده باشند می‌بایست برای دریافت کارت بازرگانی حقوقی دارای شرایط خاصی باشند. اصل اظهارنامه دفاتر بازرگانی، اصل پلمپ دفاتر که از اداره ثبت شرکت‌ها گرفته شده، گواهی عدم سوپیشینه، مفاصا حساب مالیاتی، تقاضانامه ثبت شرکت‌های داخلی، اساسنامه شرکت، اصل روزنامه رسمی تاسیس، اصل روزنامه رسمی آخرین ثبت تغییرات شرکت، اصل سند مالکیت شش دانگ یا ارائه اجاره‌نامه از جمله مواردی است که برای درخواست کارت بازرگانی حقوقی می‎بایست به اتاق‌های بازرگانی ارائه دهید. همچنین براساس مقررات صادرات و واردات کارت بازرگانی حقوقی به نام شرکت‌ها صادر می‌شود.

 

هزینه اخذ کارت بازرگانی چقدر است؟

هزینه‌های اخذ و دریافت کارت بازرگانی شامل طیف وسیعی از موارد می‌شود. این هزینه‌ها برای پوشش مخارج اداری، آموزشی و بررسی مدارک متقاضی‌ها در نظر گرفته شده است. به‌ طورکلی، هزینه‌های گرفتن کارت بازرگانی به مواردی مانند نوع کارت (حقیقی یا حقوقی)، میزان خدماتی که متقاضی درخواست می‌کند و همچنین تعرفه‌های تعیین شده توسط اتاق بازرگانی هر ناحیه بستگی دارد. علاوه بر هزینه‌های ابتدایی ممکن است هزینه‌های جانبی دیگری نیز وجود داشته باشد که به نوع فعالیت تجاری متقاضی مربوط است.

 

مراحل صدور کارت بازرگانی کدامند؟

برای صدور و اخذ کارت بازرگانی باید به آدرس اینترنتی سامانه تجارت مراجعه و کد ملی خود را و پس از آن اطلاعات مربوط به متقاضی کارت از جمله عکس و اطلاعات هویتی او را وارد می‌کنید. سپس اطلاعات ثبتی را مطابق اظهارنامه ثبت دفاتر بازرگانی نوشته و در مرحله بعد اطلاعات تماس، نشانی و اطلاعات هیات مدیره را در سایت درج کنید. در گام بعدی با تایید فرم‌های مورد نیاز، انتخاب حداقل یک رشته یا حداکثر سه رشته برای فعالیت بازرگانی، اسکن مدارک، آپلود فیش‌های پرداخت و تایید نهایی اطلاعات می‌توانید برای اخذ و دریافت کارت اقدام کنید.

 

تمدید کارت بازرگانی چگونه انجام می‌شود؟

همان طور که می‌دانید کارت بازرگانی توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران و شهرستان‌ها به نام متقاضی‌های واجد شرایط صادر می‌گردد. مدت اعتبار کارت بازرگانی متقاضی‌ها از یک سال بوده که در صورت تایید توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت معتبر است. تمدید کارت بازرگانی با ارائه‌ی شرایط و مدارک لازم برای مدت مذکور انجام می‌گیرد و در دفعات بعد نیز به همین ترتیب ادامه دارد. مراحل تمدید کارت بازرگانی تقریباَ شبیه به مراحل اخذ ابتدایی این کارت می باشد. براساس مقررات صادرات و واردات 1403؛ درخواست تمدید کارت بازرگانی از راه سامانه جامع تجارت انجام می‌شود و متقاضی‌های تمدید کارت بازرگانی باید شرایطی تمدید را داشته باشند که در ادامه فهرستی از این قراردادها را آورده‌ایم. دارا بودن تمامی شروط لازم برای صدور کارت بازرگانی، نداشتن تعهد ارزی سررسید شده ایفا نشده واردات و صادرات و نداشتن بدهی حق بیمه برای متقاضیان حقیقی دارای کارگاه و متقاضیان حقوقی تمدید کارت بازرگانی از جمله شرایط تمدید کارت بازرگانی است.

 

پرسش‌های متداول

  1. کارت بازرگانی چیست؟
  2.  انواع کارت بازرگانی کدامند؟
  3. با کارت بازرگانی چکار میتوان کرد؟
  4. شرایط جدید اخذ کارت بازرگانی چیست؟
  5. هزینه اخذ کارت بازرگانی چقدر است؟
  6. مراحل صدور کارت بازرگانی کدامند؟
  7. تمدید کارت بازرگانی چگونه انجام می‌شود؟

 

ثبت نظر

با گوش جان شنونده نظر شما بازرگان محترم هستیم!