
دریافت مجوز ثبت سفارش واردات از مراحل اولیه و حیاتی در فرآیند واردات کالا به کشور است. این مرحله به منظور قانونی کردن و ساماندهی واردات کالاها انجام میشود و شامل ثبت اطلاعات مربوط به کالاها، تأمینکننده، و شرایط خرید در سامانه جامع تجارت ایران است. در ادامه، به جزئیات بیشتری در مورد ثبت سفارش واردات خواهیم پرداخت.
ثبت سفارش چیست؟
ثبت سفارش واردات به معنای ثبت اطلاعات مربوط به کالاهایی است که قرار است به کشور وارد شوند. این اطلاعات معمولاً در سیستمهای مربوط به تجارت بینالمللی و گمرک (سامانه جامع تجارت ایران) ثبت میشود و به عنوان یک سند قانونی برای واردات کالاها محسوب میشود. قانونی کردن فرآیند واردات، مدیریت بهتر و آسانتر کردن مراحل ترخیص کالا از گمرک از دلایل اهمیت وجود ثبت سفارش در واردات کالاست.
مراحل ثبت سفارش کالا در واردات:
- تهیه مدارک مورد نیاز ثبت سفارش
قبل از انجام هر کاری برای شروع فرآیند ثبت سفارش کالا در واردات میبایست مدارک و اسنادی ضروری را آماده کنید.
- پرفورم :
پرفورم یا همان پیش فاکتور پس از پرداخت بهای کالا توسط فروشنده خارجی ارسال میشود که اطلاعاتی مانند آدرس، مبلغ پرداختی، نوع کالا، تعداد، وزن کالا، کرایه حمل، نام شرکت حمل و سایر مشخصات در آن نوشته شده است.
- توکن :
برای انجام ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت ایران باید توکن یا امضا الکترونیکی داشته باشید. اگر تا به امروز برای اخذ توکن اقدام نکردید، میتوانید با ورود به سایتwww.gica.ir در بخش گواهی الکترونیکی ثبت نام کنید. پس از ورود اطلاعات و پرداخت هزینهای مشخص این کار انجام خواهد شد. در وارد کردن اطلاعات شخصی خود دقت کنید تا فرآیند اخذ و دریافت توکن برای شما بدون هیچ مشکلی انجام شود.
- اخذ شناسه فروشنده خارجی
پس از دریافت توکن یا امضا الکترونیکی و ثبت نام در سامانه جامع تجارت ایران میبایست اطلاعات فروشنده خارجی را در سامانه درج و کد 10 رقمی فیدا را دریافت کنید. برای این کار از بخش مدیریت فروشندگان خارجی در پنل کاربری خود اطلاعات فروشنده از جمله آدرس، شماره ثبت وسایر موارد را وارد کنید. پس از یک تا دو روز بررسی و تطابق اطلاعات ورودی کد فیدا برای شما صادر خواهد شد.
- کامل کردن اطلاعات مربوط به ثبت سفارش
پس از آماده سازی مدارک مورد نیاز و بازگذاری در سامانه جامع تجارت ایران، با انتخاب نقش بازرگان وارد عملیات تجارت داخلی شوید. با انتخاب مدیریت پرونده، قسمتهایی که مربوط به اطلاعات فروشنده خارجی و پیش فاکتور است را مشاهده میکنید. نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که در بخش ورود و تکمیل اطلاعات اصلی، امکان ویرایش وجود نخواهد داشت. به همین دلیل است که میبایست با دقت و حوصله این مرحله را پیش ببرید، در غیر این صورت مجبور به حذف پرونده و انجام دوباره مراحل خواهید شد.
همان طور که تعیین نوع کالا در انتخاب شرکت حمل و نقل و روش واردات اهمیت دارد، در ثبت سفارش کالا نیز تاثیرگذار خواهد بود. کالاهای بهداشتی، دامی،دخانیات، پوشاک و صنعتی میبایست شناسه کالا داشته باشند. شناسه کالای وارداتی خود را میتوانید از راه سامانه جامع تجارت ایران دریافت کنید. راه دیگر بررسی شناسه کالای وارداتی از سایت تجیار است. با تجیار میتوانید تنها با نام کالا شناسه ثبت شده مربوط به همراه مشخصات لازم را یک جا مشاهده کنید. در صورتی که خصوصیات و جزئیات کالای وارداتی شما با شناسه ثبت شده در سامانه مشابه باشد، میتوانید از همان استفاده کنید. در غیر این صورت شما بایستی در قسمت عملیات شناسه کالا و ثبت شناسه جدید مشخصات کالای وارداتی خود را درج و شناسه جدیدی بگیرید. کالاهای دامی و بهداشتی وارداتی قبل از ثبت شناسه در سامانه میبایست به وزارت بهداشت معرفی شده و مجوزهای لازم را دریافت کرده باشد تا در سامانه جامع تجارت ایران نمایش داده شوند.
همچنین باید این را در نظر داشته باشید که شما به عنوان بازرگان برای دریافت شناسه متعلق به برخی از کالاهای وارداتی نیاز به بارگذاری تعهدات محضری خاصی در سامانه جامع تجارت ایران خواهید داشت. نوع این کالاها براساس سابقه شناسه و روش واردات دسته بندی شده و متن تعهدنامههای محضری نیز در سامانه برای شما قابل دسترسی خواهد بود.
- تعیین گمرک ورودی و روش حمل
پس از ثبت اطلاعات اصلی مربوط به قرارداد خرید کالا، نوع حمل، مرز ورود و گمرک مقصد ثبت میشود. همه گزینههای مربوط به این مرحله به صورت چند گزینهای و متناسب با شناسه متعلق به کالای مورد نظر در سامانه به شما نشان داده میشود که میبایست از بین آنها انتخاب کنید.
اطلاعات حمل و نقل و گمرک بایستی درست وارد شود. برای مثال، اگر کالایی از طریق ترکیه و حمل ترکیبی وارد ایران شود، باید از انتخاب گزینه حمل به دفعات در ثبت سفارش اطمینان داشته باشید. در صورت مغایرت اطلاعات، ترخیص کالا از گمرک با مشکل روبرو خواهد شد.
- پرداخت هزینههای بانکی و دریافت فاکتور
در قدم پنجم باید اطلاعات مربوط به مبلغ پرفورم (پیش فاکتور)، هزینه حمل یا تخفیفها را به صورت صحیح و دقیق وارد کنید. مطابق با قوانین و مقررات امور گمرکی پرداخت هزینههای واردات کالا به ایران از راه پرداخت بانکی با ارز نیمایی ممکن است. برای مثال اگر کالای وارداتی به وسیله حمل و نقل بینالمللی وارد کشور شده باشد، برای ترخیص و آزاد سازی کالا از گمرک به تامین ارز از سامانه نیما نیاز دارد.
- تکمیل اطلاعات کالا
این مرحله به کالا و مستندات مربوط به آن تعلق دارد. در بخش کالاهای پرونده میبایست جزئیات مربوط به کالای وارداتی درج شود. در این قسمت گزینههایی مربوط به شناسه کالا، سال تولید، مقدار، نام تولیدکننده، نوع بسته بندی، نحوه ارسال و سایر موارد مربوط به کالا وجود دارد. در مرحله اول باید شناسه کالا را وارد کنید. در این صورت، بعضی از بخشها به صورت خودکار کامل میشود، چرا که این اطلاعات در مراحل قبل در سامانه وارد شده است.
- بارگزاری مستندات پرونده و تایید کارشناس
پس از تکمیل اطلاعات کالاهای وارداتی و مستندات مربوط به پرونده ثبت سفارش خود را برای بررسی کارشناسهای سامانه جامع تجارت ایران بارگذاری کنید. پس از تایید، وضعیت پرونده در حالت بررسی قرار گرفته و کدی 9 رقمی (شماره ثبت سفارش) به شما نشان داده خواهد شد. پس از گذشت زمان مورد نیاز وضعیت رد یا قبول پرونده را در همان قسمت میتوانید مشاهده کنید.
در پایان
ثبت سفارش واردات یک مرحله کلیدی در فرآیند واردات کالا است که نیاز به دقت و آگاهی از قوانین و مقررات دارد. با رعایت مراحل و ارائه مدارک لازم، واردکنندگان میتوانند این فرآیند را به شکل مؤثری مدیریت کنند و از بروز مشکلات قانونی جلوگیری نمایند. تجیار در این راستا برای آسان کردن کار و جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه شما ابزارهایی طراحی کرده است که استفاده از آنها برای کاربرها رایگان خواهد بود. با ثبت نام در تجیار، اولین پلتفرم جامع بازرگانان در ایران شما نیز میتوانید از این ابزارها بهره مند شوید.