تعرفه گمرکی

استعلام تعرفه گمرکی کالا در واردات


ساره بناییان

مطالعه در:

9 دقیقه

دو شنبه 3 اردیبهشت 1403

استعلام تعرفه گمرکی کالا در واردات

 

اگر واردکننده کالا هستید یا به تازگی وارد این حوزه از بازرگانی شده‌اید، حتماً چیزهایی درباره تعرفه های گمرکی یا استعلام کد تعرفه گمرکی شنیده‌اید. تعرفه های گمرکی، بخشی از هزینه‌های مربوط به واردات کالاست و بایستی توسط وارد‌کننده کالا یا همان صاحب آن پرداخت شود. همان طور که می‌دانید واردات و ترخیص کالا یکی از مهمترین بخش‌های اقتصاد هر کشور به شمار می‌روند و برای انجام آن‌ها مراحل مختلفی پیش روی تاجران و بازرگانان قرار دارد. هر کدام از این مراحل باید براساس قوانین و مقررات تصویب شده در هر کشور و با در نظر گرفتن قوانین بین‌المللی اجرا شوند. یکی از این مراحل دریافت کد تعرفه های گمرکی است. خوب است بدانید دریافت تعرفه های گمرکی در حوزه فرآیندهای مربوط به ترخیص کالا قرارمی‌گیرد. همچنین بایستی توجه داشته باشید که تعرفه های گمرکی در طول زمان و با توجه به مصوبه‌های جدید ممکن است دچار تغییر شوند. اگر قصد واردات کالایی به داخل ایران را دارید، حتماً پیش از هر اقدامی به واردات، تعرفه مربوط به کالا یا کالاهایی که در نظر دارید را بررسی کنید. در ادامه این مطلب موارد مربوط به تعرفه های گمرکی، عوارض گمرکی و چگونگی پرداخت تعرفه های گمرکی را بررسی خواهیم کرد.

 

 

منظور از تعرفه های گمرکی چیست؟

منظور از تعرفه های گمرکی میزان حقوق ورودی قابل پرداخت کالاست که به صورت درصدی محاسبه می‌شود. این مفهوم به دوسته خاص و عام تقسیم‌بندی می‌شوند. برای مثال واردات کالایی مانند تلویزیون شامل تعرفه عام می‌شود. اما تعرفه دیگری نیز به نام تعرفه خاص وجود دارد. منظور از تعرفه های گمرکی خاص تعرفه‌هایی هستند که در بخش‌هایی از سامانه به عنوان یک ردیف از تعرفه‌ های گمرکی ثبت می‌شوند. به زبان ساده‌تر تفاوت تعرفه های گمرکی عام و خاص در نوع بیان اعداد است. در تعرفه های گمرکی عام اعداد به صورت درصدی و در تعرفه های گمرکی خاص به صورت ۸ رقمی ذکر می‌شوند. تعرفه های گمرکی با در نظر گرفتن ارزش کالا تعیین می‌شوند و راه‌های مختلفی برای محاسبه کردن آن‌ها براساس نوع کالا وجود دارد. همچنین تعرفه های گمرکی با نام حقوق گمرکی نیز شناخته می‌شوند. کد تعرفه های گمرکی در واقع همان مالیاتی هستند که دولت از کالاهای وارداتی دریافت می‌کند. به علاوه این‌ها براساس قانون جمهوری اسلامی ایران برای واردات کالا نیاز به دریافت مجوزهایی خواهید داشت که با استعلام و تعیین کد تعرفه های گمرکی معلوم خواهند شد. خوب است بدانید هزینه‌ای که از سمت دولت برای ورود کالا به کشور در نظر گرفته می‌شود، معادل تعرفه گمرکی به تنهایی نیست. چند دسته هزینه برای ورود کالای تجاری به کشور وجود دارد که واردکننده‌ها برای ترخیص کالای خود از گمرک باید آنها را پرداخت کنند. این هزینه‌ها شامل عوارض مربوط به کالا یا نوعی مالیات غیر مستقیم، هزینه مربوط به بارگیری، تخلیه، انبارداری، بررسی کالا و انجام آزمایشات مختلف در صورت نیاز بر روی کالا می‌شوند. توجه داشته باشید که تعرفه های گمرکی یا همان هزینه‌هایی که به آن اشاره شد به وسیله سازمان‌هایی مانند انبارهای عمومی، سازمان بناد و سازمان ملی استاندارد دریافت می‌شود. سود بازرگانی مفهوم دیگریست که در دسته تعرفه های گمرکی طبقه‌بندی می‌شود. سود بازرگانی توسط هر دولت با توجه به سیاست‌های اقتصادی خاص خود با در نظر گرفتن شرایط تعیین می‌شود. عوارض و مالیات شامل ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده و ۴ درصد مالیات بر کالاهای فرهنگی و یک درصد مجموع حقوق ورودی و عوارض هلال احمر بسته به نوع و میزان کالا هستند. حقوق گمرکی یا تعرفه های گمرکی که برای همگی کالاهای تجاری به صورت کلی محاسبه می‌شود ۴ درصد است، که به وسیله مجلس شورای اسلامی تعیین شده است.

 

 

کاربرد تعرفه های گمرکی کالا

کد تعرفه گمرکی نقشی اساسی برای کشورها و سازمان های مرتبط ایفا می کند و به عنوان یک ابزار مفید با دایره‌ای وسیع از کاربردها عمل می کند. همچنین کد تعرفه کالا یک فاکتور استاندارد بین المللی برای مشخص کردن حقوق ورودی کالاهاست. در این مقاله به تعدادی از کاربردهای کد تعرفه گمرکی کالاها یا همان HS کدها اشاره خواهیم کرد.

  • مجوزها

 کد تعرفه کالا نقش مهمی در تعیین اینکه آیا واردات کالای مورد نظر نیاز به اخذ مجوز دارد یا خیر، خواهد داشت. دولت‌ها و کارکنان گمرک از این کد برای طبقه‌بندی کالاها و تعیین این که آیا کالاهای خاص مشمول محدودیت‌های واردات، صدور مجوز یا سایر الزامات نظارتی هستند یا خیر، استفاده می‌کنند.

  • پیش فاکتور (پروفرما)

 دقت در گزارش کد HS درست در پیش فاکتور یا همان بسیار مهم است. درج یک کد اشتباه، چه عمدی یا غیرعمدی، می‌تواند منجر به جریمه و اتلاف سرمایه خریدار شود. این جریمه‌ها که برای خریدار صاحب کالا اعمال می شود می‌تواند بین 50 تا 200 درصد ارزش گمرکی کالا متغیر باشد. به همین خاطر اطمینان از استفاده از کد تعرفه مناسب برای جلوگیری از اشتباهات پرهزینه در هنگام ترخیص کالا از گمرک ضروری و لازم به شمار می‌رود.

  • مالیات

کد HS به جمع‌آوری مالیات‌های داخلی در کشور کمک خواهد کرد. با طبقه‌بندی دقیق کالاها، دولت‌ها می‌توانند مالیات‌های مناسب مانند مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یا عوارض مالیات غیرمستقیم بر اقلام وارداتی وضع کنند. درآمد مالیاتی مربوط به امور مالی کشور، حمایت از خدمات عمومی و توسعه زیرساخت‌ها کمک شایانی می‌کند.

 بدون شک اساسی‌ترین هدف کد HS تعیین تعرفه‌ها، مالیات‌ها و عوارض گمرکی است که باید از کالاهای وارداتی و صادراتی دریافت شود. این کد یک راه استاندارد برای طبقه‌بندی محصولات ارائه می‌دهد و به کارشناس‌های گمرک اجازه می دهد تا هزینه‌های مناسب را به طور دقیق محاسبه کنند.

  • قوانین تجارت بین المللی

کد HS به عنوان پایه و اساس تجارت بین المللی عمل می‌کند. این سیستم به دولت‌ها کمک می‌کند تا کنترل خود را بر مبادلات کالاها از راه مرزها حفظ کنند و اطمینان داشته باشند که محصولات به درستی طبقه‌بندی شده و تابع مقررات صحیح و مناسب هستند.

  • تحلیل بازار

کد HS ابزاری با ارزش برای شناخت و تحلیل بازار به شمار می‌رود. کسب‌وکارها، سازمان‌های تجاری و دولت‌ها از آن برای ارزیابی جریان‌های تجاری، ردیابی حجم کالاهای خاص ورودی یا خروجی از یک کشور و تصمیم‌گیری هوشمندانه براساس روند بازار استفاده می‌کنند.

  • شناسایی مبدأ کالا

 در بازار جهانی، تعیین مبدأ کالا برای اهداف مختلف، مانند قراردادهای تجاری ترجیحی، الزامات برچسب‌گذاری و کنترل کیفیت، بسیار مهم است. کد HS به شناسایی محل تولید یا پردازش یک محصول کمک می کند.

  • پیشگیری از قاچاق

 گمرک‌های اجرایی از کد HS برای کشف و جلوگیری از فعالیت‌های غیرمجاز، تخلف و واردات کالاهای قاچاق استفاده می‌کنند. با طبقه‌بندی صحیح کالا، کارشناس‌های گمرک می‌توانند مغایرت‌ها و تجارت غیرقانونی احتمالی را شناسایی و در نتیجه امنیت مرزهای کشور را تقویت کنند.

  • آمار

دولت‌ها و سازمان‌های بین المللی برای جمع آوری آمار تجارت از کد تعرفه های گمرکی کالا استفاده می‌کنند. این داده‌ها برای تجزیه و تحلیل اقتصادی، سیاست گذاری و ارزیابی عملکرد تجاری یک کشور بسیار ارزشمند است.

به طور خلاصه، کد تعرفه گمرکی یا کد  HS، ابزار کاملاً کاربردی است که از مقررات و قوانین تجارت بین الملل پشتیبانی می‌کند. کد تعرفه‌ها با ارائه یک سیستم طبقه بندی استاندارد، ارزیابی مناسب حقوق گمرکی را تضمین کرده، به کنترل جابجایی کالا کمک و تجزیه و تحلیل بازار را امکان‌پذیر می‌کند، منشأ محصول را شناسایی می‌کند، به جلوگیری از تجارت غیرقانونی کمک می‌کند و به عنوان پایه‌ای برای آمار تجارت جامع عمل می‌کند. استفاده از کد HS توانایی یک کشور را برای تنظیم تجارت بین‌المللی و افزایش درآمد آن با اعمال تعرفه‌های دقیق برای کالاها بهینه می‌کند.

 

 

چطور تعرفه گمرکی کالای مورد نظر خود را دریافت کنیم؟

روش‌های مختلفی برای دریافت کد تعرفه گمرکی کالای مورد نظر شما وجود دارد و هرکدام با توجه به شرایط می‌تواند مفید و کاربردی باشد. سریع‌ترین و دقیق‌ترین راه یافتن کد تعرفه گمرکی کالا که این روزها بین بازرگانان بسیار رایج و پرطرفدار است استفاده از جستجوگر هوشمند تعرفه تجیار است. کافیست در تجیار ثبت‌نام کنید و وارد صفحه تعرفه‌های گمرکی شوید. در نواری که پیش روی شما ظاهر می‌شود فقط نام کالای مورد نظر را وارد و گزینه جستجو را بزنید. پس از چند لحظه به تمامی اطلاعات تجاری لازم متعلق به کالای خود از جمله کد تعرفه کالای وارداتی، تمامی مجوزهای ترخیص، گروه کالایی، ارزش گمرکی و ضوابط تجاری به صورت یک جا و جامع دسترسی خواهید داشت.

 

ثبت نظر

با گوش جان شنونده نظر شما بازرگان محترم هستیم!

نظرات بازرگانان

احمد یزدانی
star star star star

1403/03/14

قلم بسیار خوبی دارین خانم بناییان