اگر فکر میکنید هندوستان به عنوان یکی از پرجمعیتترین کشورهای جهان، برای بازرگانان سرشار از فرصتها و ظرفیتهای خالی برای تجارت است، باید بگوییم کاملاً حق با شماست. هندوستان با داشتن یکی از اقتصادهای در حال رشد در دنیا و تسلط بیشتر مردم این کشور به زبان انگلیسی فرصتهای تجاری بینظیری را برای بازرگانها فراهم میکند. از طرف دیگر هند با بیشتر دولتهای دنیا رابطه دوستانه و صلحآمیزی دارد و نزدیکی فرهنگی با بسیاری از کشورهای خارجی نیز زمینه مشارکت را برای بازرگانها و تجار فراهم کرده است. در حال حاضر با توجه به پتانسیلی که در ایران وجود دارد در صورتی که بازرگانان و تولیدکنندگان ایرانی بتوانند حدود 5 درصد واردات کالا و خدمات به هند را از آن خودشان کنند، سالانه بیش از 23 میلیارد دلار برای تجارت ایران سودآوری خواهند داشت. با این حال اگر میخواهید به این حوزه به خصوص صادرات وارد شوید، نیاز خواهید داشت که تحقیق کنید، مشاوره بگیرید و مراحل کار را به خوبی بشناسید. به همین دلیل است که ما در تجیار میخواهیم به وسیله این مقاله در ابتدا نگاهی کوتاه به هندوستان داشته باشیم و در ادامه صادرات به هند را به طور کلی بررسی و پیشنهادهایی برای صادرات به این کشور را به شما ارائه کنیم.
آشنایی با هند
هند کشوری یا شبه قارهای در جنوب آسیاست که از نظر بزرگی هفتمین کشور دنیا و به لحاظ جمعیت دومین کشور دنیا به حساب میآید. خوب است بدانید این کشور با 3 میلیون و 287 هزار کیلومتر مربع وسعت از سمت شمال با چین، تبت و نپال، از جنوب با اقیانوس هند و از شرق و غرب با خلیج بنگال و دریای عرب همسایه است. جمعیت هندوستان در سال 2020 برابر بر 1.38 میلیارد نفر است و بمبئی با داشتن جمعیتی نزدیک به 20 میلیون نفر به عنوان شلوغترین شهر هند شناخته میشود. بازار بمبئی نقش مهمی در تجارت کشور هندوستان با سایر کشورهای جهان ایفا میکند. از نکتههای جالب توجه هند کنار هم آمدن اعتقادات مختلف در این سرزمین پهناور و همزیستی مسالمت آمیز بین همه آنهاست. فقط کافیست نگاهی به تنوع فراوان نژادی، زبانی، فرهنگی و مذهبی در هند بیندازیم تا این موضوع را به خوبی مشاهده کنیم. 72 درصد مردم هند از نژاد هندوآریائی، 25 درصد آنها دراویدی و چیزی حدود 3 درصد مردم از نژاد زرد هستند. بر اساس آمارها از وضعیت سواد افراد در این کشور، نزدیک به 61 درصد مردم هند را افراد با سواد تشکیل میدهند و این سطح سواد آمادگی مناسب مردم و کسب و کارها را برای برقراری ارتباط با سایر کشورها و شروع صادرات به هند را نشان میدهد.
هندوستان گذشتهای پر از جنگ و استعمار را پشت سر گذاشته و در زمانهای مختلف تحت سلطه حکومتهای دیگر اداره شده است. جالب است بدانید مسلمانهای ایرانیها در یک برهه زمانی حکومت این سرزمین را به عهده داشتند و همین نکته سبب شده تا بسیاری از هندیهای امروزه فارسی را به خوبی بفهمند و با فرهنگ ایرانیها تا حد زیادی آشنا باشند. این آشنایی در صادرات ایران به هند امتیاز بسیار خوبی به شمار میرود. از سوی دیگر با وجود تمام مشکلات اقتصادی و سیاسی که در هند وجود دارد، نرخ تورم در آن جا قابل قبول است. نرخ تورم حدود 4 الی 5 درصدی هند آن را به یکی از محبوبترین مقاصد صادرات کالا و خدمات برای تمام کشورهای دنیا تبدیل میکند.
صادرات به هند
کشور هندوستان در سال 2020 به میزان 367,980,363,000 دلار یعنی بیش از 367 میلیارد دلار واردات داشته است. کشورهای چین، آمریکا، امارت، عربستان، عراق، هنگ کنگ، سنگاپور، کره جنوبی، اندونزی و سوئد به ترتیب بیشترین حجم صادرات به هند را در گذشته به خود اختصاص دادهاند. سوخت های معدنی، روغن های معدنی و محصولات حاصل از تقطیر آنها، مواد قیری، مواد معدنی، ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات آنها، ضبط کننده و تولید کننده صدا، تلویزیون، مروارید طبیعی یا پرورشی، سنگ های قیمتی یا نیمه قیمتی، فلزات گرانبها، فلزات روکش شده، ماشین آلات، لوازم مکانیکی، راکتورهای هسته ای، بویلرها، بخش هایی از آن، مواد شیمیایی آلی، پلاستیک و مصنوعات آن، چربیها و روغنهای حیوانی و گیاهی، آهن و فولاد و کودها از جمله مهمترین گروههای کالایی صادر شده به هندوستان در سال 2020 هستند. همچنین خود کشور هند بیشترین نیازهای خود را در واردات انرژی، مراقبتهای بهداشتی، هوا و فضا، تکنولوژی محیطی، فناوری، ایمنی و امنیت، تجهیزات معدن و فرآوری مواد معدنی، سفر و گردشگری، مواد شیمیایی، کشاورزی و خدمات آموزشی میبیند.
سهم صادرات ایران به هند
روابطه تجاری ایران و هند از گذشتههای دور شکل گرفته و این کشورها همیشه از مهمترین شرکای تجاری یکدیگر بودهاند. بازرگانهای ایرانی و هندی از گذشته روابط تجاری مطلوبی با یکدیگر داشتند و این ارتباط تجاری به خوبی زمینهساز شهرت محصولات ایرانی و هندی در هر دو کشور شده است. این روزها قسمت عمدهای از نفت ایران به هندوستان صادر میشود و این کشور همواره یکی از بزرگترین مشتریان محصولات پتروشیمی ایران نیز بوده است.
بهترین کالاهای صادرات به هند
حجم زیاد جمعیت در هندوستان موجب به وجود آمدن نیاز بالا به کالاهای اساسی برای تامین رفاه و در نتیجه بالا رفتن مصرف گرایی در هند است. به همین خاطر کشور هندوستان پذیرای کالاهای متنوع و مختلفی است و در همین راستا فرصت مناسبی برای صادرات محصولات و کالاهای ایرانی را فراهم آورده است. صادرات مواد غذایی به هند به دلیل مشابه بودن سبک و سیاق غذایی هندیها به اهالی ایران بسیار سودآور است. علاوه بر این صادرات کالاهای پر طرفدار در هند مانند پلاستیک، محصولات پتروشیمی نفتی، مواد شیمیایی، خشکبار و حبوبات، روغن موتور، ماشین آلات، جواهرات، گچ، آهن و خرما از جمله کالاهای پرمنفعت است. با وجود این که حجم صادرات به هند در سال ۱۴۰۱ حدود دو میلیارد دلار بوده است، اما در حال حاضر به غیر از صادرات مشتقات نفتی، بیشترین صادرات ایران صرفا شامل پسته و زعفران است و به جرات میتوان گفت بازرگانان ایرانی از بازار یک میلیارد و ۴۰۰ میلیونی هند کاملاً غافل ماندهاند. تعجبآور است که ایران حتی در بین ۱۰ کشور وارد کننده به هند نیست، در حالی که عراق در رتبه پنجم این لیست قرار دارد.
بزرگترین مانع برای صادرات به هند
بزرگترین مانع صادرات به هند برای بازرگانان ایرانی نه در محیط بیرون و کشور مقصد، بلکه درون خود کشور است. ضعف دانش و اطلاعات تجارت خارجی بازرگانهای ایرانی بزرگترین مانع صادرات به هند به شمار میرود. تا زمانی که بازرگانان ایرانی این مشکل را برطرف نکنند، نمیتوانند در بازارهای جهانی موفق عمل کنند. برای آغاز صادرات به هند یا هر کشور دیگری به سرمایه مالی سنگین اولیه نیازی نخواهید داشت، بلکه بایستی بر روی تواناییهای خودتان سرمایهگذاری کنید. مهارتهای جدید کسب کنید، بروکری انجام دهید، بازاریابی را یاد بگیرد و با بازرگانان و تاجران دیگر همکاری کنید. رمز موفقیت در صادرات به هند نیازمند داشتن پشتکار، ممارست و تمرکز بر فرآیند صادر کردن است. برای موفقیت در این حوزه باید حتما بر روی مهارتهایی مانند زبان، بازاریابی و مذاکره کار کنید. همچنین داشتن مشاور و بودن در جوامع بزرگ بازرگانان مانند پلتفرم تجیار میتواند بسیار به شما در این زمینه کمک کند. تجیار به عنوان اولین پلتفرم جامع بازرگانان ایرانی در تجارت بین الملل همراه شماست تا بتوانید از امکانات موجود بهترین استفاده را داشته باشید و این بزرگترین مانع صادراتی را پشت سر بگذارید.