تعرفه گمرکی

سریع‌ترین راه یافتن ضوابط تجاری کالای وارداتی


ساره بناییان

مطالعه در:

7 دقیقه

دو شنبه 4 دی 1402

سریع‌ترین راه یافتن ضوابط تجاری کالای وارداتی

 

کد تعرفه یا شماره تعرفه گمرکی کالاها (HS Codes)  یک کد هشت رقمی و منحصر به فرد است که تا شش رقم آن بین همه کشورها براساس سیستم نمانکلاتور عمل می‌کند. این سیستم بین تمامی کشورهای عضو سازمان جهانی گمرک مشترک است و تمامی آن‌ها باید این سیستم را پذیرفته و طبق آن عمل کنند. در ادامه این مطلب در تجیار بیشتر به تعریف این سییستم و حقایقی که در مورد آن باید بدانید خواهیم پرداخت.

 

کد تعرفه گمرکی کالا چیست؟

هر کالای خاص به طور جداگانه در گمرک دارای یک کد هشت رقمی است که به آن اصطلاحا  HS CODE یا کد تعرفه گمرکی می‌گویند. این کد در واقع جزئی از سیستم عملکرد کنترل شناسایی، استاندارد سازی و طبقه‌بندی کالا به شمار می‌رود. طراحی و ابداع کد تعرفه کالاها با توجه به سیاست‌های مالیاتی، قیمت‌گذاری، بودجه‌بندی و اقتصادی توسط دولت‌های جهان صورت گرفته و تغییرات آن‌ها نیز به همین منوال است. اقدامات تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای مقررات تجارت بین‌المللی، دیگر فعالیت‌های بازرگانی خارجی و آمار کارکرد گمرک در این سیستم  گنجانده شده است. در بازرگانی دنیا همه کالاهای تجاری براساس یک استاندارد هماهنگ دسته‌بندی شده و در کتاب مقررات صادرات و واردات ایران که سالانه منتشر می‌شود، نیز کالاها را در 21 قسمت و 98 فصل در قالب کدهای دو رقمی تا هشت رقمی طبقه‌بندی شده و در دسترس عموم قرار می‌گیرد. در این سیستم هر کالا دارای یک کد تعرفه 8 رقمی استاندارد است که در تمامی سازمان‌ها از جمله سازمان امور مالیاتی کشور، سازمان توسعه تجارت، وزارت صنعت، معدن و تجارت به صورت یکسان مورد استفاده قرار می‌گیرد که گویای تمامی ویژگی‌ها و مشخصات کالا است. این کد کالای بین‌المللی مشخص‌کننده بسیاری از جزئیات کالاست. به همین دلیل است که در بازارهای جهانی خریداران و فروشندگان کالا در فاکتورهای خود HS CODE را ثبت می‌کنند. خوب است بدانید کد تعرفه کالاها توسط سازمان تجارت جهانی (WTO) تعریف و اجرا شده است. در این سیستم هر کالای خاص یک کد 8 رقمی منحصر به فرد دارد که 4 تا 6 رقم اول بین تمامی کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی مشترک است و 2 تا 4 رقم بعدی متعلق به هر کشور به صورت جداگانه می‌باشد. صادر کننده یا فروشنده کالا وظیفه دارد در کد تعرفه کالا را به درستی در فرآیند تجارت تعریف کند. از آن جایی که کد تعرفه یا HS کد کالا تعیین کننده حقوق ورودی، عوارض و مجوزهای لازم برای ورود کالاست، اگر به هر دلیل سهوی یا عمدی کد تعرفه کالایی در جریان معامله اشتباه تعریف شود، قوانین تجارت نقض شده و مجازات‌ و جریمه برای او‌ در پی دارد.

 

کد تعرفه گمرکی کالا چه چیزهایی را مشخص می‌کند؟

کشورهایی که از سیستم طبقه‌بندی کالا  (HS CODES) در تجارت استفاده می‌کنند در چند سال اخیر نسبت به گذشته بسیار بیشتر شده است. کد تعرفه‌های گمرکی کالا یک کد طبقه‌بندی بین‌المللی است که در تمامی گمرک‌های جهان برای انجام تشریفات گمرکی، کنترل‌های بازرگانی بین‌المللی و نظارت بر واردات و صادرات کاربردی است. به طور کلی اولین گام برای واردات و ثبت سفارش کالا دریافت و استخراج کد تعرفه گمرکی آن است. شماره تعرفه کالا تعیین کننده موارد فراوانی مانند مجوزهای لازم برای صادرات یا واردات، حقوق ورودی یا عوارض صدور و ارزش کالاهاست.

 

کد تعرفه گمرکی کالاها چطور تعیین می‌شوند؟

کد تعرفه گمرکی کالاها با در نظر گرفتن نیازهای هر کشور و سیاست‌های تجاری به چندین اولویت تقسیم‌ می‌شوند. آخرین اولویت به صورت کلی به کالاهای ساخته شده مصرفی و لوکس اختصاص دارد که به آن ارز دولتی تعلق نمی‌‌گیرد. دلیل اصلی این امر سود بازرگانی بیشتر این کالاها نسبت به کالاهای دیگر است. به طور معمول اولویت بندی کد تعرفه گمرکی کالاها توسط سازمان توسعه تجارت انجام می‌گیرد. کالاهای تجاری بر اساس آخرین تغییرات در سال 2012 میلادی به 21 قسمت، 99 فصل، 1224 شماره اصلی 4 رقمی و 5205 شماره فرعی 6 رقمی طبقه بندی می‌شوند. به استثنای کد تعرفه اصلی 4 رقمی 2716 که نیروی برق را در نظر گرفته و اختیاری است، بقیه کدهای اصلی یعنی 1223 ردیف اجباری هستند. فصل 77 برای احتیاجات آینده پیش‌بینی شده و فصل 98 و 99 برای احتیاجات داخلی کشورها خالی مانده است.  کالاهایی که در بازارهای جهانی تجارتی با ارزش بیشتر از 100 میلیون دلار دارند دارای کد تعرفه 4 رقمی منحصر به فرد و برای کالاهایی با داد و ستد حداقل 50 میلیون دلار یک کد تعرفه 6 رقمی در نظر گرفته شده است.

 

چطور کد تعرفه گمرکی کالای وارداتی مورد نظر خود را پیدا کنیم؟

سریع‌ترین روشی که برای دریافت کد تعرفه گمرکی کالا یا hs code  کالای مورد نظرتان قصد داریم به شما معرفی کنیم، استفاده از جستجوی هوشمند تعرفه کالا در تجیار است. همان طور که می‌دانید در روش‌های سنتی و قدیمی بازرگانان تا به امروز برای یافتن اطلاعات مهم تجاری کالای وارداتی خود مثل تعرفه کالا، ارزش‌های گمرکی، مجوزهای ترخیص، اولویت‌های کالایی، مجاز بودن یا نبودن واردات کالا، تخصیص ارز و سایر ضوابط تجاری کالا نیاز به مراجعه حضوری و استعلام از گمرکات، جستجو در کتاب حجیم و سنگین مقررات واردات و صادرات مربوط به همان سال، استفاده از برخی سامانه‌های رسمی بین‌المللی یا کشور که پیچیدگی‌خای خاص خود را دارد یا استعلام و بررسی از طریق از سایر بازرگانان و کارشناسان گمرکی بوده‌اند. امروزه تجیار با استفاده تکنولوژی روز و تیمی مجرب از بازرگانان و کارشناسان گمرکی با سابقه درخشان موفق به ایجاد ابزاری کاربردی در این زمینه شده‌اند تا فرآیند پیچیده و زمانبر یافتن تعرفه و اطلاعات مهم کالای وارداتی خود را تنها با جستجوی نام کالا در کم‌ترین زمان ممکن به صورت شفاف و به صورت تجمیع شده دریافت کنند. این دسترسی سریع و آسان به تعرفه کالا و بقیه اطلاعات آن در موجب صرف‌جویی در زمان و رفع پیچیدگی‌های این پروسه شده است.

 

راهنمای استفاده از سرویس جستجوی هوشمند تعرفه کالا

استفاده از جستجوگر هوشمند تعرفه در تجیار بسیار ساده و آسان و در عین حال سریع است. کافیست در تجیار  ثبت‌نام کنید و وارد صفحه تعرفه‌های گمرکی شوید. در نواری که پیش روی شما ظاهر می‌شود فقط نام کالای مورد نظر را وارد و گزینه جستجو را بزنید. پس از چند لحظه به تمامی اطلاعات تجاری لازم متعلق به کالای خود از جمله  کد تعرفه کالای وارداتی، تمامی مجوزهای ترخیص، گروه کالایی، ارزش گمرکی و ضوابط تجاری به صورت یک جا و جامع دسترسی خواهید داشت. برای دسترسی به سرویس جستجوی هوشمند تعرفه کالا هم اکنون ثبت‌نام کنید.

 

پرسش‌های متداول

  1. کد تعرفه گمرکی کالا چیست؟
  2. کد تعرفه گمرکی کالا چه چیزهایی را مشخص می‌کند؟
  3. کد تعرفه گمرکی کالاها چطور تعیین می‌شوند؟
  4. چطور کد تعرفه گمرکی کالای وارداتی مورد نظر خود را پیدا کنیم؟
  5. چطور از سرویس جستجوی هوشمند تعرفه کالا در تجیار استفاده کنیم؟

ثبت نظر

با گوش جان شنونده نظر شما بازرگان محترم هستیم!